Geschiedenis van de flipperkasten
Wanneer we praten over de geschiedenis van de flipperkast gaan we ver terug tot de 19e eeuw. De eerste flipperkast dateert namelijk uit 1870 het enige verschil was echter dat deze anders was dan de pinball automaten vandaag de dag. Dit is natuurlijk ook niet vreemd aangezien de meeste flipperkasten van nu zijn uitgerust met de nieuwste en mooiste elektronische snufjes. De werking was zo dat het balletje met een biljartkeu in het spel werd gebracht.

Maar om dus precies te zijn werd in 1870 door Montague Redgrave de eerste flipperkast ontworpen. Het was een lanceermechanisme en de bal met werd hulp van een veer in het spel gebracht. Hij heeft heer dan uiteindelijk ook patent op gevraagd.

De eerste automatische flipperkast stamt echter uit 1931 en de makers waren het bedrijf Automatic Industries. Tevens was dit ook de eerste betaalde flipperkast want nadat de spelers een munt in hadden geworpen werd het balletje vrijgegeven en kon de speler deze zelf handmatig in het spel brengen.

In de jaren 40, 1947 om precies te zijn kregen de pinball automaten een geheel nieuwe optie en dat was de flipper. Deze zorgde ervoor dat de speler zelf de controle over het spel had. Dit mechanisme zorgde ervoor dat de bal meerdere malen teruggespeeld kon worden wanneer er op een knop gedrukt werd. Na deze innovatie kwam in 1956 een flipperkast op de markt waar het mogelijk was om met meerdere ballen tegelijk te spelen. Dit werd mogelijk gemaakt door een functie van de flipperkast dat deze de bal zelf voor de veer kwam waardoor er dus meerdere ballen in het spel gebracht konden worden. Ook ontstonden er zo varianten als bijvoorbeeld Pachinko, dat meer een gok variant van het pinball spel is.

De jaren 70 zorgen toch nog voor de meeste veranderingen en wel dat er elektronische opties bij de flipperkasten kwamen. Digitale displays en een microprocessor moesten ervoor zorgen dat de pinball automaten een stukje moderner werden.

Dit werd sterk doorgevoerd in de jaren 80 aangezien de hele wereld een elektronische evolutie onderging. De pinball automaten werden moderner en handiger in het gebruik, er werd geluid toegevoegd. In de jaren 90 werd het dan ook helemaal succesvol en kwamen er flipperkasten op de markt met videoschermen, in het flipperspel werden computerspelletjes ingevoerd, filmpjes werden toegevoegd en overige animatie's.

In de 21e eeuw is er weinig veranderd aan de flipperkasten en pinball automaten zelf. Wel zijn er vele modellen flipperkasten te bespelen en word niets te gek. Er komen complete flipperkasten op de markt in een bepaald thema zoals bijvoorbeeld het WK voetbal of de olympische spelen. Sinds september 2009 ligt de productie van offline flipperkasten stil en tegenwoordig wordt er steeds meer online pinball spellen gespeeld.

Tips van Flipperkastenpinball.nl

Bezoek ook eens:
Gratis andere speelmachines